Välkommen till Årsjögård! Här reser du över tusen år tillbaka i tiden, till 900-talet. Efter att du vandrat upp längs den uråldriga stigen träffar du vikingar som berättar om livet på gården och visar hantverk och lekar.
Här finns bland annat vackra runstenar, det heliga viet och flera hus, som till exempel smedja, fähus, kokhus och det ståtliga långhuset.Gårdens stolthet är långhuset, som består av bostadsdel och hall. I bostadsdelen finns britsar för ca 20 vuxna eller ca 25 barn att sova på, i hallen (festsalen) plats för ytterligare 10-15. Långhuset har ett vackert spåntak av ca 20 000 furuspån. Hela husets väggar har flätats med vidjor och lerklinats med en blandning av sand, lera och kodynga. Tjockleken är ca 1 dm och gör huset varmt på vintern och svalt på sommaren.

Hallen, som rymmer ca 60 pers till fest, är dekorerad med vackra sniderier och bonader, läs mer här: KONST 2005 och KONST 2006

Välkomna att besöka en levande vikingagård! Du får uppleva alla aspekter av vikingatidens liv och leverne; allt från vardagsliv och fest till hantverk och lekar.

Intresserad av ett virtuellt besök på gården? Du kan titta runt via en rörlig panoramabild. Rör er till vänster och höger och klicka på långhuset eller kokhuset för att se hur det ser ut inne. Det går också att klicka på stigen för att komma vidare till smedjan och runstenen.
BESÖK ÅRSJÖGÅRD!
(Bilderna är dock några år gamla och en mycket har hänt och tillkommit sedan de togs).

På sidan om Årsundas fornlämningar kan ni även göra ett besök på Sörbygravfältet och titta på Årsundas runsten i kyrkan!

(Tekniken är tillgänglig tack vare Fotevikens Museum och deras databas över Vikingarnas Landskap.)