2017

Fre-sön 21-23 april: Den tionde vårträffen på Årsjögård för vikingagrupper. En helg med hantverk, gillen, lekar, sång och musik, minimarknad och trevligt umgänge med vikingaföreningar från hela landet. Träffen är öppen endast för vikingar och ej för allmänheten.
Lör-sön 6-7 maj: Deltagande i Ale vikingamarknad utanför Göteborg.
Lör 13 maj:
Vikingadag på Onbacken i Bollnäs kl 12-16! I samarbete med Länsmuseet Gävleborg, Bollnäs museum och vikingaföreningen i Bollnäs håller Årsunda Viking en familjedag på Onbacken i centrala Bollnäs. Mellan kl 12 och 16 finns det många vikingar på plats och besökare är välkomna att hälsa på och prova på lekar handla souvenirer, prova på hantverk, lyssna på sagor och annat kul.
Utöver ovanstående finns även dessa hålltider:
Kl 13: Sagoberättande
Kl 14: Visning av Onbacken
Kl 15: Lekuppvisning
Sön 14 maj: Vikingadag i Gamla Uppsala kl 10-16! Dagen efter Bollnäs hälsar årsundavikingarna på i Gamla Uppsala med ett liknande program med hantverk, försäljning och lekar. Hålltider:
Kl 11.00: Sagor
Kl 12.00: Lekuppvisning
Kl 13.00: Eldslagning
Kl 14.00 Sagor
Kl 15.00 Lekuppvisning
Tor-sön 25-28 maj: Vi deltar i Leksands medeltidsmarknad.
Sön 17 juni:
(UPPDATERAD)
Vikingadag i Högbo bruk, Sandviken, kl 11-16. Säsongens tredje vikingadag då vi slår läger och visar lekar, har prova på-hantverk och säljer varor mm.
Sön 18 juni:
(UPPDATERAD)
Vikingadag i Gamla Uppsala kl 11-17. Vi återvänder och slår läger vid Gamla Uppsala museum och de stora gravhögarna! Hålltider:
Kl 11.00: Sagor
Kl 12.00: Lekuppvisning
Kl 13.00: Fängslande berättelser om vikingarnas resor.
Kl 14.00 Sagor
Kl 15.00 Lekuppvisning
Ons-sön 12-16 och 19-23 juli:
(UPPDATERAD)
Sommaröppet med levande vikingagård på Årsjögård!
Gården befolkas med vikingar under två späckade veckor, v 28-29, med olika sorters hantverk, guidningar, lekar, sagor och mycket mer!
Onsdagar-söndagar kl 11-16.
V 28 är det utöver allt det ordinariee som händer dessutom tema hantverk då vi kommer att hålla på med träslöjd, många olika textila hantverk och även göra järn en dag.
V 29 har vi tema mat, jakt och djur och kommer då att ha en utökad meny i kokhuset, laga mat i kokgrop, visa gårdens jaktstig samt har bågskyttar på besök.
Mer information kommer inom kort!
Lör-sön 22-23 juli:
Minmarknad!
Vi avslutar levande vikingagård 2017 på Årsjögård med en liten marknad där hantverkare visar upp och säljer sina varor.
Mån-fre 24 juli-4 aug:
(UPPDATERAD)
Guidningsöppet med hantverk och lekar! Vecka 30-31 har vi öppet måndagar-fredagar kl 12-15. Butiken med souvenirer är öppen och uppe på gården finns en eller två vikingar som visar runt och berättar om gården och dess hus och runstenar mm och kan demonstrera något hantverk. Det finns också olika lekar att prova på.
Fre-sön 22-24 sep: Höstträff för vikingar. För tolfte gången arrangerar vi en träff för alla vikingagrupper som vill vara med. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gille mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för gille. Huvuddagen är på lördagen och på söndagen arrangerar vi någon form av utflykt eller föreläsning. Helgen är öppen endast för vikingar och är stängd för allmänheten.
Kalendariet uppdateras regelbundet mer med information och nya aktiviteter. För bilder från olika aktiviteter, se Galleriet.

Här kan du ladda ner vår informationsfolder!


Vill ni boka in oss på er marknad/mässa? Läs mer! 

Genomförda aktiviteter 2016:

Fre-sön 15-17 april: Vårträff för vikingagrupper. En helg med hantverk, gillen, lekar, sång och musik, minimarknad och trevligt umgänge med vikingaföreningar från hela landet.
Lör-sön 30 april-1 maj: Deltagande i Ale vikingamarknad utanför Göteborg.
Lör 14 maj:
Spelmansstämman Årsundaruschen anordnas vid Strandbaden i Årsunda och Vikingaföreningen Fafner kommer att bygga ett läger och vara på plats med försäljning av varor, något prova på-hantverk och annan underhållning.
Fre-sön 27-29 maj: Vi deltar i Leksands medeltidsmarknad.
Lör 18 juni: Vikingadag hos Länsmuseet Gävleborg! Årsunda Viking slår läger på länsmuseets tomt kl 12-17 och har aktiviteter för hela familjen. Lekar, prova på-hantverk, försäljning av smycken och annat hantverk, sagoberättande mm.
Ons-sön 13-17 och 20-24 juli: Sommaröppet med levande vikingagård på Årsjögård!
Gården befolkas med vikingar under två späckade veckor, v 28-29, med olika sorters hantverk, guidningar, lekar, sagor och mycket mer!
Onsdagar-söndagar kl 11-16.
Lör-sön 23-24 juli:
Minmarknad!
Vi avslutar levande vikingagård 2016 på Årsjögård med en liten marknad där hantverkare visar upp och säljer sina varor.
Mån-fre 25 juli-19 aug:
Guidningsöppet med hantverk och lekar! Vecka 30-33 har vi öppet måndagar-fredagar kl 11-15 och då finns ett par vikingar på plats och visar gården och låter er prova olika lekar.
Lör 27 aug:
Årsundadagen! Denna dag är det öppet hus på flera platser i Årsunda. Kom på besök i orten och åk runt och besök företag och föreningar som visar upp sin verksamhet och tjänster.
På Årsjögård har vi en sista sommaröppetdag med samma upplägg som levande vikingagård-perioden i juli.
Lör-sön 3-4 sep: Vi deltar i vikingamarknaden på Gunnes Gård, Upplands-Väsby.
Ons 14 sep: Vi deltar i fackelkvällen vid Anundshög, Västerås.
Fre-sön 23-25 sep:
Höstträff för vikingar. För elfte gången arrangerar vi en träff för alla vikingagrupper som vill vara med. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gille mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för gille. Huvuddagen är på lördagen och på söndagen arrangerar vi någon form av utflykt eller föreläsning. Helgen är öppen endast för vikingar och är stängd för allmänheten.


Genomförda aktiviteter 2015:

Vintern-våren:
Hantverksträffar på Spångmurs och Galleri-ett. Se www.spangmurs.se och www.galleri-ett.se för mer info!
Fre-lör 17-18 april: Vårträff för vikingagrupper. Under fredagskvällen och lördagen träffas vi och hantverkar, leker, har minimarknad, bygger och gör Årsjögård fin inför säsongen mm. Gille och övernattning på kvällarna.
Lör-sön 2-3 maj: Deltagande i Ale vikingamarknad utanför Göteborg.
Lör 23 maj:
Spelmansstämman Årsundaruschen anordnas vid Strandbaden i Årsunda och Vikingaföreningen Fafner kommer att bygga ett läger och vara på plats med försäljning av varor, något prova på-hantverk och annan underhållning.
Fre 29-31 maj: Vi deltar i Leksands medeltidsmarknad.
Ons-sön 8-12 och 15-19 juli: Sommaröppet med levande vikingagård på Årsjögård!
Gården befolkas med vikingar under två späckade veckor, v 28-29, med olika sorters hantverk, guidningar, lekar, sagor och mycket mer!
Onsdagar-söndagar kl 11-16.
Sön 19 juli:
Minmarknad!
Vi avslutar levande vikingagård 2015 på Årsjögård med en minimarknad där hantverkare visar upp och säljer sina varor.
Mån-fre 20-24 juli:
Guidningsöppet kl 11-15.
Tor-lör 23-25 juli: Vi deltar i vikingamarknaden i Saltvik, Åland.
Fre-sön 31 juli-2 aug: Vi deltar i Hornbore Ting, vikingamarknad i Hamburgsund.
Mån-fre 27 juli-14 aug:
Guidningsöppet med hantverk och lekar! Vecka 31-33 har vi öppet på vardagar och då finns ett par vikingar på plats och visar gården, demonstrerar hantverk och låter er prova olika lekar.
Måndagar-fredagar kl 11-15.
Lör 29 aug:
Årsundadagen! En dag då företagare och föreningar i Årsunda visar upp sig och man kan resa runt på orten och besöka bl a Strandbaden och hembygdsgården.
LÄS OM VAD SOM HÄNDER UNDER ÅRSUNDADAGEN!
Se även Facebook Årsundadagen!

Vikingagården Årsjögård är öppen kl 11-16. Detta blir årets sista chans att göra ett besök då det är levande vikingagård med mängder med aktiviteter!
Matsevering, prova på-hantverk, visningar av olika delar av gården, lekar mm.

Hålltider uppvisningar:
11.00: Veteranmopeder på parkeringen
12.30: Sagoberättande
13.30: Eldslagning med eldstål och flinta
14.30: Lekar och kamper
Sön 30 aug: Arkeologidagen! Fafners ordförande Richard Schill gör i Länsmuseet Gävleborgs regi en visning på Sörbygravfältet i centrala Årsunda samt runstenen i Årsunda kyrka.
Samling vid Årsunda kyrka kl 14! Visningen tar 1-1,5 timme.
Se även: http://lansmuseetgavleborg.se/events.asp?MenuID=877&EventID=857
Lör-sön 5-6 sep: Vi deltar i vikingamarknaden på Gunnes Gård, Upplands-Väsby.
Ons 16 sep: Vi deltar i fackelkvällen vid Anundshög, Västerås.
Fre-sön 18-20 sep:
Höstträff för vikingar. För tionde gången arrangerar vi en träff för alla vikingagrupper som vill vara med. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gille mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för gille. Huvuddagen är på lördagen och på söndagen arrangerar vi någon form av utflykt eller föreläsning. Helgen är öppen endast för vikingar och är stängd för allmänheten.
Lördag 31 okt: Kurs för ungdomar i Sandvikens kommun. Varje år håller vi en kurs som riktar sig till högstadie- och gymnasieelever i kommunen. Denna gång har vi en kurs i hur man gör upp eld på vikingatida vis med flinta, eldstål och fnöske. Kursen äger rum uppe på vikingagården kl 14-15 på lördagen. Minst 4 och max 10 deltagare. Ungdomar utanför Sandvikens kommun får delta i mån av plats. Anmälan görs till info(a)arsundaviking.se.
Sön 29 nov:
Vi deltar i julmarknad i Sandviken kl 12-17 och kommer att stå på Knutentorget. Välkomna att hälsa på i vikingalägret och handla hantverk och julklappar eller värm er vid lägerelden!
Lör 12 dec:
Vi deltar i julmarknaden i Årsunda kl 11-16, som detta år hålls på idrottsplatsen. Här kan ni köpa smycken, hantverk och många andra julklappar, mätta magen med kolbullar, fika och korv samt träffa tomten, lucia och trollkarlen Gabriel!
Sön 13 dec:
Vi deltar i den stora julmarknaden i Högbo bruk kl 11-17. Massor med knallar och fina varor!
Läs mer här!


Aktiviteter 2014:

Vintern/våren:
Hantverksträffar på Spångmurs och Galleri-ett. Se www.spangmurs.se och www.galleri-ett.se för mer info!
Fre-sön 4-6 april: Textilhelg - Täta skott mellan gustaviansk tid och vikingatid?
Fafner och vänföreningen Sällskapet Gustafs Skål från Stockholm, som levandegör sent 1700-tal, anordnar tillsammans en helg med fokus på kläder och textilier. På fredagen blir det besök på Historiska och Nordiska Museet med visningar i utställningar och även tittar på föremål ur textilsamlingarna.
På lördagen och söndagen blir det föreläsningar och kurser i bl a sömnad och brodyr på Kristinehovs Malmgård, Gustafs Skåls föreningsgård.
Kostnad: 800 kr för medlemmar, 1000 kr för övriga. Fika och kvällsmat på fredagen ingår i summan.
Mer info: http://www.gustafsskal.se/evenemang/textilhelg-t%C3%A4ta-skott-mellan-gustaviansk-tid-och-vikingatid
Fre-lör 18-19 april: Vårträff för vikingagrupper. Under fredagskvällen och lördagen träffas vi och hantverkar, bygger och gör Årsjögård fin inför säsongen. Gille och övernattning på kvällarna.
Lör-sön 3-4 maj: Deltagande i Ale vikingamarknad utanför Göteborg.
Lör-sön 24-25 maj: Vi deltar i en vikingamarknad i Vetlanda.
Tor 28 maj- sön 1 juni: Vi deltar i Leksands medeltidsmarknad.
Lör 7 juni:
Spelmansstämman Årsundaruschen anordnas vid Strandbaden i Årsunda och Vikingaföreningen Fafner kommer att bygga ett läger och vara på plats kl 13-17. Vi berättar om sommaröppet, har försäljning av varor, något prova på-hantverk och annan underhållning.
Ons-sön 2-6, 9-13 och 16-20 juli: Sommaröppet med levande vikingagård på Årsjögård!
Gården befolkas med vikingar under tre späckade veckor, v 27-29, med olika sorters hantverk, guidningar, lekar, sagor och mycket mer!
Onsdagar-söndagar kl 11-16.
Läs mer om sommaröppet här!
Torsdag 3 juli:
Sommarpasset.
En aktvitetsdag under Årsjögårds sommaröppet för barn i åldern 8-12 år. Kom och upplev vikingatiden och prova på hantverk, lyssna på sagor och tävla i lekar med mera! Du får bl a gjuta ett smycke och smida en krok. Enkelt fika ingår. Oömma kläder.
Tid: kl 11-14, pris: 100 kr.
Anmälan görs på tel 026-29 01 16 eller info@arsundaviking.se.
Denna dag är i första hand för Sandvikens kommuns skolbarn som har det s.k. Sommarpasset men barn utifrån är också välkomna i mån av plats.
Sön 20 juli:
Minmarknad!
Vi avslutar levande vikingagård 2014 på Årsjögård med en minimarknad där hantverkare visar upp och säljer sina varor.
Vi räknar med att ha keramik, silversmide, knivar, järnsmide och nålbundet till försäljning.
Mån-fre 23 juli-15 aug:
Årsjögård är öppen för guidade turer. Kl 11, 13 och 15 varje dag är ni välkomna att under 45-60 minuter få en tur runt gården där en viking berättar för er om husen, liv till vardags och fest, sagor och myter, järnframställning och runor mm.
OBS! Måndag-tisdag 21-22 juli är gården stängd!
(Det går också att boka guidningar andra tider på året, läs mer om det här)
Tor-lör 24-26 juli: Vi deltar i vikingamarknaden i Saltvik, Åland.
Fre-sön 1-3 aug: Vi deltar i Hornbore Ting, vikingamarknad i Hamburgsund.
Lör 30 aug:
Årsundadagen! En dag då företagare och föreningar i Årsunda visar upp sig och man kan resa runt på orten och besöka bl a Strandbaden och hembygdsgården.

Vikingagården Årsjögård är öppen kl 11-16. Detta blir årets sista chans att göra ett besök då det är levande vikingagård med mängder med aktiviteter!
Matsevering, prova på-hantverk, visningar av olika delar av gården, lekar mm.

Hålltider:
12.30 Sagoberättande
13.30 Eldslagning
14.30 Lekuppvisning
Lör -sön 6-7 sep: Vi deltar i vikingamarknaden på Gunnes Gård, Upplands-Väsby.
Ons 17 sep: Vi deltar i fackelkvällen vid Anundshög, Västerås.
Fre-sön 19-21 sep:
Höstträff för vikingar. För nionde gången arrangerar vi en träff för alla vikingagrupper som vill vara med. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gille mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för gille. Huvuddagen är på lördagen och på söndagen arrangerar vi någon form av utflykt eller föreläsning. Helgen är öppen endast för vikingar och är stängd för allmänheten.
Lör 1 november:
Kurstilfälle för ungdomar i Sandvikens kommun. Varje år hålls en kurs som riktar sig mot ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern i kommunen. Tidigare har vi haft bl a träning med sköld och svärd, keramik och julpyssel/-hantverk. denna gång är temat husbygge. Vi ska under helgen börja bygga upp en lada på Årsjögård, och den som vill är välkommen att vara med och arbeta och lära sig mer om vikingatida byggnadstekniker! Förtäring ingår.
Anmälan görs till info@arsundaviking.se.
Sön 30 november:
Vi deltar i julmarknad på Jerntorget i centrala Sandviken kl 11-18. Välkomna att hälsa på i vikingalägret och handla hantverk och julklappar eller värm er vid lägerelden!
Lör 13 december:
Vi deltar i julmarknaden i Årsunda kl 12-16, som detta år hålls i bygdegården bredvid kyrkan.
Sön 14 december:
Vi deltar i den stora julmarknaden i Högbo bruk kl 11-17.

Aktiviteter 2013:

Vintern/våren:
Hantverksträffar på Spångmurs och Galleri-ett. Se www.spangmurs.se och www.galleri-ett.se för mer info!
Lör 13 april:
Vikingaföreningen Fafner befinner sig denna dag på affärshuset Flanör i Gävle kl 11-16. Vi visar upp olika vikingatida föremål och hantverk, delar ut information om kommande öppethållande och ordnar en liten tävling med fina priser. Besök oss gärna!
Lör 20 april: Årsjögård öppen kl 12-16
Välkommen till en dag med levande vikingagård! Hantverk, lekar, mat, butik med souvenirer och mycket mer. Extra många vikingar på plats! Minimarknad på gården med bl a försäljning av smide, vävda sjalar, träslöjd mm.
Hålltider:
12.30 Sagoberättande
13.30 Leksuppvisning
14.30 Eldslagning
15.30 Tingsteater
Entré: Vuxna 30 kr, barn 20 kr
Lör-sön 4-5 maj: Deltagande i Ale vikingamarknad utanför Göteborg.
Lör 18 maj:
Spelmansstämman Årsundaruschen anordnas vid Strandbaden i Årsunda och Vikingaföreningen Fafner kommer att bygga ett läger och vara på plats från kl 13. Vi berättar om sommaröppet, har försäljning av varor, något prova på-hantverk och annan underhållning.
Fre-sön 24-26 maj: Vi deltar i Leksands medeltidsmarknad.
Lör 29 juni:
Fafner deltar i Sandvikens Segelsällskaps 100-årsfirande vid Trebo brygga i Sandviken. Vi har ett läger där vi visar hantverk, säljer varor mm. Tiden är 10-16 och det blir också båtturer med Emma, musikunderhållning, loppis, och båtutställning och annat under dagen.
Torsdag 4 juli:
Sommarpasset.
En aktvitetsdag under Årsjögårds sommaröppet för barn i åldern 8-12 år. Kom och upplev vikingatiden och prova på hantverk, lyssna på sagor och tävla i lekar med mera! Du får bl a gjuta ett smycke och smida en krok. Enkelt fika ingår. Oömma kläder.
Tid: kl 11-14, pris: 100 kr.
Anmälan görs på tel 026-29 01 16 eller info@arsundaviking.se.
Denna dag är i första hand för Sandvikens kommuns skolbarn som har det s.k. Sommarpasset men barn utifrån är också välkomna i mån av plats.
Ons-sön 3-7, 10-14 och 17-21 juli: Sommaröppet med levande vikingagård på Årsjögård!
Gården befolkas med vikingar under tre späckade veckor, v 27-29, med olika sorters hantverk, guidningar, lekar, sagor och mycket mer!
Onsdagar-söndagar kl 11-16.
Vi återkommer med mer information om temaveckor, uppträdanden mm!
Sön 21 juli:
Minmarknad!
Vi avslutar levande vikingagård 2013 på Årsjögård med en minimarknad där hantverkare visar upp och säljer sina varor.
Deltagande hantverkare visar och säljer bl a knivar, silversmide, keramik, järnsmide samt nålbundna vantar och mössor.
Mån-fre 24 juli-16 aug:
Årsjögård är öppen för guidade turer. Kl 11, 13 och 15 varje dag är ni välkomna att under 45-60 minuter få en tur runt gården där en viking berättar för er om husen, liv till vardags och fest, sagor och myter, järnframställning och runor mm.
OBS! Måndag-tisdag 22-23 juli är gården stängd!
(Det går också att boka guidningar andra tider på året, läs mer om det här)
Tor-lör 25-27 juli: Vi deltar i vikingamarknaden i Saltvik, Åland.
Fre-sön 2-4 aug: Vi deltar i Hornbore Ting, vikingamarknad i Hamburgsund.
Lör 31 aug:
Årsundadagen!
Vikingagården Årsjögård är öppen kl 11-17. Detta blir årets sista chans att göra ett besök då det är levande vikingagård med mängder med aktiviteter!
Matsevering, guidningar, uppvisningar av eldslagning och lekar, demonstration samt prova på-hantverk, sagoberättande med mera.

Preliminära hålltider/program:
12.00 Provsmakning av kokgropslagad mat
13.00 Sagoberättande
14.00 Eldslagning med flinta och fnöske
15.00 Lekar och kamper

Fri(villig) entré! Ladda dock penningpungen med kontanter för att kunna köpa mat och hantverk mm - vi tar inte kort på vikingagården!

Se även pdf med info om övriga aktiviteter i Årsunda under dagen!
Lör 31 aug-sön 1 sep: Vi deltar i vikingamarknaden på Gunnes Gård, Upplands-Väsby.
Fre-sön 20-22 sep:
Höstträff för vikingar. För åttonde gången arrangerar vi en träff för alla vikingagrupper som vill vara med. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gille mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för gille. Huvuddagen är på lördagen och på söndagen arrangerar vi någon form av utflykt eller föreläsning. Helgen är öppen endast för vikingar och är stängd för allmänheten.
Ons 18 sep: Vi deltar i fackelkvällen vid Anundshög, Västerås.
Lör 2 nov: Kurs för ungdomar i Sandvikens kommun.
Vi har varje år ett kurstillfälle för ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som bor i Sandvikens kommun. Denna gång är temat vikingatida konst och färg. Vi kommer att berätta om vikingatidens konststilar och prova på att blanda olika färger med pigment och olja. Tillåter vädret kommer vi också att måla en runsten på vikingagården!
Anmälningar görs till info(a)arsundaviking.se. Yngre/äldre deltagare än målgruppen eller boende utanför kommunen får vara med i mån av plats.
OBS! Minst fyra deltagare för att kursen ska bli av.
Lör 14 dec:  Vi deltar i julmarknaden i Årsunda centrum kl 13-17.
Sön 15 dec: Vi deltar i julmarknaden i Högbo Bruk kl 11-17.
Aktiviteter 2012:
Vintern/våren:
Hantverksträffar på Spångmurs och Galleri-ett. Se www.spangmurs.se och www.galleri-ett.se för mer info!
Fre-lör 20-21 april: Vårträff för vikingar. Under fredagskvällen och lördagen träffas vi och hantverkar, bygger och gör Årsjögård fin inför säsongen. Gille och övernattning på kvällarna. Se Fafner för mer information.
Lör-sön 5-6 maj: Deltagande i Ale vikingamarknad utanför Göteborg.
Fre-sön 25-27 maj: Vi deltar i Leksands medeltidsmarknad.
Lör 25 maj: Vi deltar i Runrikets Dag .
Ons-sön 4-8, 11-15 och 18-22 juli: Sommaröppet med levande vikingagård på Årsjögård!
Gården befolkas med vikingar under tre späckade veckor, v 27-29, med olika sorters hantverk, guidningar, lekar, sagor och mycket mer!
Onsdagar-söndagar kl 11-16
Temaveckor under öppethållandet blir textila hantverk (v 27), jakt, fällor och bågskytte (v 28) och mat och örter (v 29).
LÄS MER OM SOMMARÖPPET 2012 HÄR!
Sön 22 juli:
Minmarknad!
Vi avslutar levande vikingagård 2012 på Årsjögård med en minimarknad där hantverkare visar upp och säljer sina varor.
Detta gjordes för första gången förra året och blev årets mest besökta dag på Årsjögård, varför vi med glädje gör om detta arrangemang i år. Deltagande hantverkare visar och säljer bl a knivar, tyger, silversmide, keramik, järnsmide, läderhantverk samt ben- och hornslöjd. Läs mer på sommaröppetsidan!
Tor-lör 26-28 juli: Vi deltar i vikingamarknaden i Saltvik, Åland.
Fre-sön 3-5 aug: Vi deltar i Hornbore Ting, vikingamarknad i Hamburgsund.
Mån-fre 25 juli-17 aug:
Årsjögård är öppen för guidade turer. Kl 11, 13 och 15 varje dag är ni välkomna att under 45-60 minuter få en tur runt gården där en viking berättar för er om husen, liv till vardags och fest, sagor och myter, järnframställning och runor mm.
OBS! Måndag-tisdag 23-24 juli är gården stängd!
(Det går också att boka guidningar andra tider på året, läs mer om det här)
Lör-sön 18-19 aug:
Vi deltar i Lionga Ting, vikingamarknad i Linköping.
Lör 25 aug:
Årsundadagen!
Vikingagården Årsjögård är öppen kl 11-17. Detta blir årets sista chans att göra ett besök då det är levande vikingagård med mängder med aktiviteter!
Matsevering, guidningar, uppvisningar av eldslagning och lekar, demonstration samt prova på-hantverk, sagoberättande med mera.
Dessutom: Varva Ädelsmide finns på plats på gården och visar och säljer hantverk.

Preliminära hålltider/program:
12.00 Provsmakning av kokgropslagad mat
13.00 Sagoberättande
13.20 (ca): Avtäckning av konst i långhusets hall
14.00 Eldslagning med flinta och fnöske
15.00 Saga, sång och dans
16.00 Lekar och kamper

Fri(villig) entré! Ladda dock penningpungen med kontanter för att kunna köpa mat och hantverk mm - vi tar inte kort på vikingagården!

Se affisch för information om vad som händer i resten av Årsunda under dagen!
Sön 26 aug:
Kurs för ungdomar: keramik. Kom och prova på att tumma ihop muggar och annat för hand på vikingavis, med lera från Årsjögård! Vid ett senare tillfälle kommer vi sedan att svartbränna alla saker.
Pris: gratis.
Anmälan: info(a)arsundaviking.se eller 026-29 01 16.
Kursen riktar sig i första hand till ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern, bosatta i Sandvikens kommun. Äldre/yngre, samt invånare från andra kommuner kan delta i mån av plats.
Fre-sön 14-16 sep:
Höstträff för vikingar. För sjunde gången arrangerar vi en träff för alla vikingagrupper som vill vara med. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gille mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för gille. Huvuddagen är på lördagen och på söndagen arrangerar vi någon form av utflykt eller föreläsning. Helgen är öppen endast för vikingar och är stängd för allmänheten.
Mer info kommer inom kort.
Ons 18 sep: Vi deltar i fackelkvällen vid Anundshög, Västerås.
Sön 4 nov:
Järnframställning på Årsjögård! Vi har öppet kl 11-14 och kommer att ägna oss åt järnframställning och även ha en del andra aktiviteter, som smide, lekar och smyckesgjutning.
Om allt går utan problem siktar vi på att öppna ugnen och ta fram järnluppen ca kl 12, men det kan bli lite tidigare eller senare också.
Välkommen till årets sista offentliga öppetdag på Årsjögård och en unik inblick i ett hantverk som är Gästriklands vagga!
10-11 nov:
Hantverkshelg på Spångmurs. Se www.spangmurs.se för mer info.
20 nov-15 dec: Ljusstöpningskvällar på Spångmurs. Se www.spangmurs.se för mer info.
Lör 15 dec:
Vi deltar i julmarknaden i Årsunda centrum kl 13-17.
Sön 16 dec: Vi deltar i Högbo Bruks julmarknad kl 11-17.