AKTIVITETER 2025:
Dessa aktiviteter är hittills inplanerade, men fler tillkommer. Kom ihåg att alltid anmäla dig i god tid så blir det lättare för ansvariga att organisera aktiviteterna! Anmälan görs alltid till info(a)arsundaviking.se om inte annat anges!
Fredag-söndag 28 februari-2 mars 2024: Disablot, Asaloppet och medlemsmöte
Årets första helgträff är som vanligt centrerad kring den historiska skidskyttetävlingen Asaloppet. Vi börjar fredag eftermiddag/kväll med förberedelser och mysgille i långhuset. Lördag efter lunch hålls Asaloppet och på eftermiddagen ett medlemsmöte där vi diskuterar vårens och sommarens aktiviteter och marknader mm. På kvällen blir det ett stort knytisgille. På söndag förmiddag städar vi och äter lunch innan vi avslutar.
Torsdag-söndag 17-20 april: Vårträff för vikingar på Årsjögård
Detta blir den sextonde vårträffen på Årsjö. Som alltid hålls den en helg under eller i närheten av den 20 april, som är Fafners födelsedag. I år sammanfaller 20 april med påsken, men det gör inget, vi kör ändå!
Eftersom fredagen är röd dag planerar vi att vara på gården från torsdagen och förbereda och ha ett litet gille redan då.
Det blir som vanligt under helgen umgänge, marknad, ting, gillen, sång och musik, lekar, blotceremoni, eldskulptur och mer därtill!
Söndag 20 april: Städning ca 11-13, årsmöte kl 13 och medlemsmöte kl 14
Vi börjar dagen med städning och gårdsarbete. Årsmötet hålls efter lunch, kl 13, då vi också bjuder på fika. Frågor/förslag ska vara inne senast två veckor före mötet! Efter årsmötet, kl 14, har vi medlemsmöte ca en timme och planerar säsongens aktiviteter.
Fredag-söndag 9-11 maj: Gårdshelg
Vi brukar ha en gårdshelg i maj då vi gör vårt kära Årsjö i ordning för säsongen. En del av det arbetet, främst att få ordning i långhus och kokhus brukar bli gjort redan under vårträffen. Denna helg jobbar vi tillsammans med gårdens underhåll under dagarna. På kvällarna byter vi om till vikingakläder för gemensamt trevligt samkväm och mys i långhuset. Kanske hinner vi också med något föredrag eller liten workshop.
Torsdag-söndag 29 maj – 1 juni: Leksands medeltidsmarknad
Föreningen åker till Leksands medeltidsmarknad där vi bygger ett läger och har försäljning av föreningens varor. Marknadsmys, spännande program och många försäljare. Beroende på hur många vi blir har vi eventuellt ett gemensamt läger med Ingvara-gänget.
Fredag-söndag 6-8 juni: 30-årsfirande hos Vikingabyn Storholmen
Förra året firade vi 30 och nu är det dags för våra vänner i Storholmen utanför Norrtälje att göra samma sak!
Vi samåker och anländer under fredagen då det är ett välkomstgille. På lördagen är det ett kort öppethållande på två timmar för allmänheten som sköts av Storholmens vikingar och därefter fortsatt umgänge och stort gille på kvällen.
Slutet på juni/början på juli: Förberedelser inför årets sommaröppet.
Vi träffas en helg eller ett par enskilda dagar och ser över byggnader, redskap och förbereder olika stationer/uppvisningar mm.
Sommaröppet 2025
Vi håller som vanligt levande vikingaård vecka 28-29 då vi brukar vara 10-25 vikingar som bor på gården och har matservering, prova på-hantverk och många olika uppvisningar mm.
Datumen är onsdagar-söndagar kl 11-16 den 9-13 juli och 16-20 juli.
Vi räknar sedan med att hålla stängt vecka 30 då många i föreningen är på den stora vikingamarknaden i Saltvik, för att sedan ha öppet vecka 31 igen. Öppettiderna då blir måndag-fredag 28 juli – 1 augusti kl 12-15.
Torsdag-lördag 24-26 juli: Vikingamarknad i Saltvik, Åland
Som vanligt deltar vi i Saltviks vikingamarknad, där vi varit med sedan tidigt 00-tal. Det är en mycket trevlig marknad med många försäljare och besökare.
Fredag-söndag 19-21 september: Höstträffen 2025
Denna helg, precis innan höstdagjämningen, hålls den nittonde höstträffen. Vi bjuder in föreningsmedlemmar och vikingavänner från när och fjärran för att fira hösten med oss. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gillen mm. Vi träffas på fredag eftermiddag/kväll för lägerbyggande, gille och blot (några är antagligen på plats redan på torsdagen och förberder). På lördagen blir det minimarknad, ting, gille och tändande av den traditionella eldskulpturen. På söndagen avslutar vi med fortsatt marknad och kanske ett föredrag kring lunch.
Fredag-söndag 31 oktober-2 november: Gårdshelg med alvablot
Årets sista helgträff på Årsjö innehåller både arbete och underhållning. Vi inleder med att samlas på fredagseftermiddagen/-kvällen för lite förberedelser och ett mysgille samt blot. Lördagen kommer vi att ägna åt att ta reda på en del träd som sågats ned för att förbättra sikten på gården. Vi hoppas också hinna med någon form av kurs/workshop. På kvällen har vi knytisgille med sång och musik. Söndagen är invintring då vi städar och stänger och gör gården redo för vintervila.
December: Julmarknader
Vi deltar i julmarknaderna på Länsmuseet Gävleborg (söndag 7 december) och Högbo bruk (söndag 14 december). Traditionellt och mysigt!
Genomförda aktiviteter 2024:
Lördag 17 februari 2024: Midvinterblot hos Österhus
Österhus Vänner i Östersund håller midvinterblot.
Fredag-söndag 1-3 mars 2024: Disablot, Asaloppet och medlemsmöte
Årets första helgträff är som vanligt centrerad kring den historiska skidskyttetävlingen Asaloppet! En nyhet är att träffen går under benämningen ”disablot”. Vid denna tid på året hölls under vikingatiden nämligen disablot och helgträffen har därmed fått ett mer historiskt korrekt namn.
Vi börjar fredag eftermiddag/kväll med förberedelser och mysgille i långhuset. Lördag efter lunch hålls Asaloppet och på eftermiddagen ett medlemsmöte där vi diskuterar vårens och sommarens aktiviteter och marknader mm. På kvällen blir det ett stort knytisgille. På söndag förmiddag städar vi och äter lunch innan vi avslutar.
Torsdag-söndag 18-21 april 2023: Vårträff med årsmöte och 30-årsfirande
Vårens stora träff på gården med vikingar från hela landet! Ting, gille, minimarknad och blotceremoni. Vi umgås, äter, dricker, sjunger och spelar. På söndagen genomförs föreningens årsmöte kl 13 samt medlemsmöte kl 14.
Vi har denna gång ett lite längre vårblot och börjar redan på torsdagen för de som kan och vill komma då. Detta för att fira att Fafner lördag den 20 april fyller 30 år, vilket vi kommer att uppmärksamma på olika sätt under helgen och vid andra tillfällen under 2024.
Fredag-söndag 3-5 maj: Gårdshelg
Vi jobbar tillsammans med gårdens underhåll under dagarna. På kvällarna byter vi om till vikingakläder för gemensamt trevligt samkväm. Under helgen finns också möjlighet för dig som är ny medlem att få en introduktion till föreningen och vikingalivet.
Fredag-söndag 24-26 maj: Leksands medeltidsmarknad
Föreningen åker till Leksands medeltidsmarknad där vi bygger ett läger och har försäljning av föreningens varor. Marknadsmys, spännande program och många försäljare.
Fredag-söndag 28-30 juni: Gårdshelg och invigning av textilhuset
Förberedelsearbete inför årets sommaröppet. Vi ser över byggnader, redskap och förbereder de olika stationerna vi har under sommaröppet mm.
Under söndagen har vi invigning av textilhuset och öppet för allmänheten kl 13-15.
Det finns också möjlighet att åka iväg till Skogs medeltidsdag under lördagen för att representera föreningen.
Lördag 29 juni: Medeltidsdag i Skog kl 12-16
Länsmuseet Gävleborg arrangerar denna dag tillsammans med kyrkan och olika föreningar i Skog utanför Söderhamn och Fafner deltar. Läs mer om dagen här.
Sommaröppet 2024
Vi håller som vanligt levande vikingagård vecka 28-29 då vi brukar vara 10-25 vikingar som bor på gården och har matservering, prova på-hantverk och många olika uppvisningar mm.
Datumen är onsdagar-söndagar kl 11-16 den 10-14 juli och 17-21 juli.
Levande vikingagård har de senaste åren följts av en veckas guidningsöppet vecka 31, måndag-fredag 29 juli – 2 augusti kl 12-15. Vecka 30 är gården stängd och många av oss är på vikingamarknaden i Saltvik.
Torsdag-lördag 25-27 juli: Saltviks vikingamarknad
Fafner åker till Saltviks vikingamarknad på Åland för gemensamt läger och försäljning av föreningens varor. Marknadsmys, spännande program och många försäljare!
Fredag-söndag 23-25 augusti: Myshelg med keramik-kurs
Detta blir myshelg på Årsjö då gårdsarbetet får stå åt sidan och fokus är umgänge och hantverkande. Denna träff är del 1 av en keramikkurs där vi tummar våra egna bägare och krus. Del 2 blir under höstblotet då vi svartbränner keramiken.
Fredag-söndag 20-22 september: Höstträffen 2024
Förra årets höstblot ställdes in pga mygginvasion, men nu hoppas vi på att för artonde gången arrangera en höstträff för alla vikingagrupper som vill vara med! Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gillen mm mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för lägerbyggande, gille och blot. På lördagen blir det minimarknad, ting, gille och tändande av den traditionella eldskulpturen. På söndagen avslutar vi med fortsatt marknad och kanske ett föredrag kring lunch.
Fredag-söndag 1-3 november: Gårdshelg med alvablot
Årets sista helgträff på Årsjö innehåller både arbete och underhållning. Vi inleder med att samlas på fredagseftermiddagen/-kvällen för lite förberedelser och ett mysgille samt blot. Lördagen kommer vi att ägna åt att ta reda på en del träd som sågats ned för att förbättra sikten på gården. Vi hoppas också hinna med någon form av kurs/workshop. På kvällen har vi knytisgille med sång och musik. Söndagen är invintring då vi städar och stänger och gör gården redo för vintervila.
December: Julmarknader
Vi deltar i julmarknaderna på Länsmuseet Gävleborg (söndag 8 december) och Högbo bruk (söndag 15 december). Traditionellt och mysigt!
Genomförda aktiviteter 2023:
Fredag-söndag 3-5 mars 2023: Asaloppet och medlemsmöte
Årets första helgträff på vikingagården för genomförandet av årets Asalopp, skidtävlingen med vikingavärldens mest godtyckliga regler. Hård kamp och många skratt. På fredag eftermiddag/kväll förberedelser, lördag ca kl 13/14 Asaloppet. Kl 16 medlemsmöte då vi diskuterar vårens och sommarens program. På lördagskvällen knytisgille. Söndagen städning och plocka ihop.
Fredag-söndag 21-23 april 2023: Vårträff med årsmöte
Vårens stora träff på gården med vikingar från hela landet. Ting, gille, minimarknad och blotceremoni. Vi umgås i dagarna tre. Äter, dricker, sjunger och spelar. På söndagen genomförs föreningens årsmöte samt medlemsmöte.
Fredag-söndag 12-14 maj 2023: Arbetshelg
Arbetshelg på vikingagården då vi gemensamt jobbar med gårdens underhåll. På kvällarna byter vi om till vikingakläder för gemensamt samkväm. Under helgen finns också möjlighet för dig som är ny medlem att få en introduktion till föreningen och vikingalivet. Agenda för helgen:
Fredag-söndag 26-28 maj: Leksands medeltidsmarknad
Föreningen åker till Leksands medeltidsmarknad där vi bygger ett gemensamt läger med Ingvara och har försäljning av föreningens varor. Marknadsmys, spännande program och många försäljare.
Lördag 3 juni: Medeltidsdag vid Faxeholm i Söderhamn
Medeltidsdag anordnad av Länsmuseet Gävleborg med många spännande programpunkter. Marknad, modevisning, arkeologiska visningar, lekar mm. Vi åker dit för gemensam försäljning av föreningens varor.
Fredag-söndag 30 juni -2 juli: Arbetshelg inför sommaröppet Förberedelsearbete då vi gör gården och olika stationer och hus färdiga inför årets sommaröppet.
Onsdag-söndag 12-16 juli och onsdag-söndag 19-23 juli: Sommaröppet med levande vikingagård
Gården är öppen onsdagar-söndagar kl 11-16 för allmänheten och befolkad av vikingar. Föreningens medlemmar jobbar tillsammans på gården och erbjuder eldslagning, bågskytte, modevisning m.m. samt servering av mat. På kvällarna umgås vi, hantverkar, badar m.m.
Måndag-fredag 24-28 juli och måndag-fredag 31 juli-4 aug: Guidningsöppet
Gården är öppen för allmänheten kl 12-15 och befolkad av ett mindre antal vikingar. Vi erbjuder guidad tur och några enstaka programpunkter.
OBS! Under vecka 30 gästas gården av många besökande vikingar som förbereder ett bröllop som sker på lördagen.
Torsdag-lördag 28-30 juli: Saltviks vikingamarknad
Fafner åker till Saltviks vikingamarknad på Åland för gemensamt läger och försäljning av föreningens varor. Marknadsmys, spännande program och många försäljare!
Fredag-söndag 18-20 augusti: Myshelg med knytisgille, stridsträning och utflykt
Denna helg ska vi vara på gården på fredagen och lördagen och ha mys, stridsträning, lekar och knytisgille på lördagskvällen med långväga gäster och mycket sång och musik. På söndagen åker vi till Oklagård utanför Ockelbo och visar lekar och berättar sagor.
Kontakta Richard på richard(a)arsundaviking.se om du vill vara med!
Fredag-söndag 15-17 september: Höstblot INSTÄLLT!
För artonde gången arrangerar vi en höstträff för alla vikingagrupper som vill vara med! Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gillen mm mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för lägerbyggande, gille och blot. På lördagen blir det minimarknad, ting, gille och tändande av den traditionella eldskulpturen. På söndagen avslutar vi med fortsatt marknad och förhoppningsvis ett föredrag kring lunch.
Fredag-söndag 27-29 oktober: Gårdshelg med alvablot
Årets sista helgträff på Årsjö innehåller både arbete och underhållning. Vi inleder med att samlas på fredagseftermiddagen/-kvällen för lite förberedelser och ett mysgille samt blot. Lördagen hoppas vi kunna fylla med olika typer av kurser och/eller föredrag samt tid för eget pyssel med att laga kläder, sy skor eller smida. Även minimarknad och ting. På kvällen har vi gille med sång och musik samt en eldskulptur. Söndagen är invintring då vi städar och stänger och gör gården redo för vintervila.
Fredag 17 november kl 18-22: Kulturnatten i Sandviken
Denna kväll finns vi på Kulturcentrum i Sandviken och deltar på ett föreningstorg och berättar om vår verksamhet. Ta gärna på vikingakläderna och häng med och marknadsför Fafner och Årsjögård!
Söndag 10 december kl 11-16: Julmarknad på länsmuseet i Gävle
Vi deltar i den välbesökta julmarknaden på Länsmuseet Gävleborg där vi får tillgång till ett bord och kan sälja inomhus. Om någon medlem som bor långt bort vill delta finns det möjlighet att övernatta i Gävle på lördagen.
Söndag 17 december kl 11-17: Julmarknad på Högbo bruk
Deltagande i Gästriklands troligen största julmarknad som lär ha ca 10 000 besökare. Här brukar vi stå utomhus och sälja på bruksområdet, men tar med oss en eldkorg och mycket ved!
Genomförda aktiviteter 2022:
Fredag-söndag 4-6 mars 2022: Helgträff, Asaloppet och medlemsmöte
Årets första träff på Årsjö! Helgen inleds med förberedelser och middag på fredagen. På lördagen hålls åter Asaloppet, en historisk skidskyttetävling. Till kvällen blir det knytisgille i långhuset. På söndagen städar vi och har sedan ett medlemsmöte då vi diskuterar vårens och sommarens program.
Fredag-söndag 22-24 april 2022: Vårträff för vikingar på Årsjögård
Efter två inställda tillfällen 2020-2021 hoppas vi nu äntligen kunna genomföra den trettonde vårträffen! Vi hoppas att den kan bli ”som förr” och innehålla gillen, ting, minimarknad, eldshow, lekar, sång och musik med mera.
Mer information kommer framöver via e-post, men anteckna detta datum redan nu!
Söndag 24 april: Städning ca 11-14, årsmöte kl 14 och medlemsmöte kl 15
Vi börjar dagen med städning och gårdsarbete. Kring lunchtid hålls ev. en föreläsning. Därefter håller vi årsmöte kl 14, då vi också bjuder på fika. Frågor/förslag ska vara inne senast två veckor före mötet!
Efter årsmötet, ca kl 15, har vi medlemsmöte och planerar säsongens aktiviteter.
Onsdag 11 maj kl 18-20: Matmarknad på länsmuseet i Gävle
Det hålls en marknad på museitomten med matproducenter och hantverkare på tema ”Måltiden”. Vi ska vara med och sälja olika dryckesbägare och krus och eventuellt bjuda på stunt, samt marknadsföra sommaröppet!
Anmälan görs till richard(a)arsundaviking.se.
Torsdag-söndag 26-29 maj: Leksands medeltidsmarknad
Här planeras för att vi ska bygga ett större läger ihop med Ingvara-vikingarna från Dalarna och eventuellt ha lite uppvisningar och prova på-hantverk! Mer info kommer under våren.
Torsdag 2 juni-måndag 6 juni: Lång-arbetshelg med husflytt!
Vi behöver ha en extra lång träff för att hinna med lite större arbeten som vi vanligen inte klarar av på en lördag-söndag. Måndag 6 juni är röd dag och vi uppmanar de medlemmar som kan att ta ledigt torsdag-fredag 2-3 juni, så vi har tid att jobba. Tanken är att vi ska montera ner det s.k. hantverkshuset på tunet och bygga upp det bredvid visthuset mittemot långhuset. Vår förhoppning är att vi ska hinna märka upp och flytta huset, bygga upp det och lägga nytt tak på dessa dagar. Går det bra kommer vi även att börja med att bygga upp ett nytt hus på hantverkshusets gamla plats, ett timrat bohus med eldstad och två dubbelbritsar. Huset finns nedmonterat inne i ladan, men vi behöver två stockar till det nere varvet och ett nytt tak.
Sommaröppet 2022 + förberedelsedag
Årets sommaröppet hålls veckorna 28-29 för perioden med levande vikingagård då vi håller öppet på ideell basis med många olika hantverk och uppvisningar. datum och tider är onsdagar-söndagar kl 11-16 den 13-17 juli och 20-24 juli. Förberedelser sköts måndag-tisdag 11-12 juli, och delvis även helgen den 8-10 juli.
Guidningsöppet blir veckorna 30-31, måndagar-fredagar kl 12-15. Datumen är 25-30 juli och 1-5 augusti.
Lördag-söndag 27-28 augusti: Laxöns medeltidsdagar
Precis som i Leksand ska vi även här ha ett läger med prova på-hantverk och även hålla i sagoberättande och lekuppvisningar. Detta i samarbete med våra vänner i Tiundalands Väktare, riddargänget som arrangerar marknaden.
Fredag-söndag 16-18 september: Höstblot
För sjuttonde gången arrangerar vi en höstträff för alla vikingagrupper som vill vara med! Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gillen mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för lägerbyggande, gille och blot. Huvuddagen är på lördagen då det blir minimarknad, ting, gille och tändande av den traditionella eldskulpturen. På söndagen avslutar vi med fortsatt marknad och eventuellt ett föredrag eller en utflykt.
Fredag-söndag 21-23 oktober: Myshelg
Det här är en helg fri från tungt gårdsarbete och stora gillen! Fokus är att umgås, ha kul, laga mat och pyssla med eget hantverk, sådant man kanske inte hinner göra under sommaröppet eller arbetshelger, t ex sy kläder och skor, snickra på sin kista eller lära sig sånger.
Anmälan/frågor skickas till Nicklas Sjölund på n.sjolund(a)hotmail.com.
Fredag-söndag 4-6 november: Invintring
Årets sista träff på Årsjö! Alla medlemmar hjälps åt att invintra gården genom att städa och ta bort fällar, textilier, näverkontar och annat som tar skada av fukt eller gnagare under vintern. Vi siktar också på att lägga in någon form av föredrag eller kurs/workshop. Vi träffas på fredagseftermiddagen/-kvällen och förbereder. På lördagen blir det invintringsarbete och eventuellt något experimentellt arkeologiskt försök. På kvällen knytisgille och kanske ett föredrag. På söndagen avslutar vi arbetet med invintringen.
Lördag 26 november kl 10.30-16: Sömnadsträff i Gävle
Alla i föreningen som vill träffas denna dag och sy, erfarna som nybörjare, är välkomna till Bomhus där vi håller till i en lokal på Långbackavägen! Träffen ordnas av styrelseledamoten Anna Norén och inleds 10.30 med att Emma Frost håller ett föredrag om vikingatida kläder, sömnadstekniker och stygn.
Inbjudan och mer info går ut via e-post till alla medlemmar i Vikingaföreningen Fafner. Anmälan/frågor skickas till annanoren78(a)gmail.com senast 12 november.
Söndag 4 december kl 11-17: Julmarknad på Länsmuseet Gävleborg
Efter ett par års uppehåll är den populära julmarknaden på länsmuseet i Gävle tillbaka! Fafner deltar där och vi behöver några medlemmar som kan sälja varor och berätta om föreningen och vikingagården. Mejla din anmälan till richard(a)arsundaviking.se!
Söndag 11 december kl 11-17: Julmarknad på Högbo bruk
Denna dag deltar vi i regionens största (?) julmarknad som enligt uppgift brukar locka ca 10 000 besökare och har ett hundratal utställare. Fafner brukar ha ett trevligt läger där vi säljer varor under vår baldakin och värmer oss vid eldgrytan. Vi behöver såklart ett gäng glada och välklädda vikingar som både kan sälja varor, berätta om vår verksamhet och även slinka iväg ibland och kika på marknaden och julhandla lite!
Genomförda aktiviteter 2021:
Fredag-söndag 23-25 april: Vårträff för vikingar på Årsjögård (prel.) INSTÄLLT
Vi vet ännu inte om vi har möjlighet att genomföra ett vårblot pga coronan. Information går ut till alla medlemmar i början/mitten på april via e-post.
Onsdag-söndag 12-16 maj: Arbetsträff på Årsjö
Då vi pga covid-restriktioner inte kan vara fler än 8 pers per dag på vikingagården kör vi en extra lång träff över Kristi himmelsfärd-långhelgen. Vi ska bl a kratta löv, tjära klart kokhustaket, hämta ved, se över grindar och staket mm.
Vi följer de allmänna reglerna kring covid-19. Vi håller avstånd när vi jobbar och det kommer att finnas handsprit på flera ställen på området. Föreningen bjuder på mat och fika under träffen.
Anmälan sker till både info och Richard!
Fredag-söndag 18-20 juni: Arbetshelg och årsmöte
Vi har ännu en helg träff för att jobba på vikingagården och förbereda inför sommaröppet.
OBS! ÅRSMÖTE SÖNDAG 20 JUNI KL 14!
Efter årsmötet, ca kl 15, blir det medlemsmöte.
Måndag-tisdag 12-13 juli: Förberedelser inför sommaröppet
Vi är på gården och förbereder sommaröppet 2021. Alla möjliga sysslor ska genomföras; vedhuggning, göra i ordning kokhuset för matserveringen, fixa alla hantverksstationer, städa och göra husen fina, klippa och kratta gräs mm mm.
Hör av dig till kontoret om du kan vara med och när du i så fall kommer.
Onsdag-söndag 14-18 och 21-25 juli: Sommaröppet på Årsjögård
Även i år har vi sommaröppet med levande vikingagård i två veckor, vecka 28-29, då vi bor på gården och håller öppet för besökare. Det blir i år vissa ändringar pga coronan, precis som föra året. Vi kommer inte att ta in besökare i hus, undantaget hallen och inte heller ha prova på-hantverk utan endast demonstrera. Fokus är mer visa, berätta och uppvisningar. Vi kommer att ha uppvisningar kl 12, 13, 14 och 15 varje dag med bl a sagor, eldslagning, lekar samt modevisning/berättande om kläder och smycken. Alla uppvisningar sker utomhus.
Vi kommer att ha viss matservering i kokhuset och även prova på-bågskytte. Deltagande vikingar delas upp i flera byggnader och tält istället för att alla bor i bostaden. På området kommer att finnas flera stationer med handsprit och tvål.
Öppettiderna är som vanligt onsdagar-söndagar kl 11-16. På eftermiddagarna och kvällarna finns tid för umgänge under säkra former. Gå och bada, sitta ute och hantverka, hålla föredrag etc.
Måndag-fredag 26-30 juli, 2-6 augusti och 9-13 augusti: Fortsatt sommaröppet med guider, visningar och lekar!
Vecka 30-32 har vi öppet måndagar-fredagar kl 12-15. Butiken med souvenirer är öppen och uppe på gården finns två eller flera vikingar som ska kunna guida runt gård, runstenar, järnframställningsplats och jaktstig, och visa lekar eller bågskytte för besökarna.
Arbetet är ideellt, men de som jobbar får förtäring under dagen.
Lördag-söndag 20-21 augusti: Stavkyrkoinvigning på Oklagård i Ockelbo
Familjen Woxberg och Föreningen Oklagård inviger söndag den 21 augusti sin stavkyrka, efter 11 års byggande! Fafner är på plats under söndagen då det är program för allmänheten kl 08-17, med verksamhet på Oklagård från kl 10, då vi har vårt läger öppet med försäljning och prova på-aktiviteter. Vi ska också ha två sagostunder respektive lekuppvisningar.
Vi samlas på vikingagården på lördagen kring lunch och packar utrustning och åker till Oklagård och bygger läger under eftermiddagen. På kvällen blir det internt knytisgille och mycket musik! Vi övernattar i olika hus på gården.
Anmälan görs till info(a)arsundaviking.se OCH richard(a)arsundaviking.se!
Lördag 28 augusti: Marknad i Älvkarleby
Vi deltar i en historisk marknad vid fiskecampingen i Älvkarleby kl 10-17. Det kommer att vara en blandning av vikingar, medeltidare och trappers. Avfärd sker från Årsunda ca kl 08 på lördagsmorgonen, och vi ankommer Älvkarleby 09 för att bygga läger och plocka fram varor. Anmäl deltagande till Richard!
Onsdag 15 september: Fackelkväll vid Anundshög INSTÄLLT
Badelunda hembygdsförening hoppas på att kunna genomföra fackelkvällen och då är Fafner inbjudna att delta. Mer info kommer under sommaren!
Fredag-söndag 17-19 september: Höstblot
Vi håller även i år ett höstblot, denna gång för såväl Fafner som gästande vikingar från andra föreningar! Med hänsyn taget till covid-situationen kommer dock hela träffen att hållas utomhus, nere på gårdstunet bland alla läger.
Alla medlemmar får en inbjudan, som man anmäler sig via om man vill vara med!
Lördag 2 oktober: Höstlördag i Sandviken
Vi deltar i en marknad i Sandvikens centrum kl 10-15 och behöver medlemmar som kan vara med och sälja varor och berätta om vikingagården och Fafner! Mejla info-adressen om du vill delta.
Fredag-söndag 5-7 november: Invintring
Årets sista träff på Årsjö! Alla medlemmar hjälps åt att invintra gården genom att städa och ta bort fällar, textilier, näverkontar och annat som tar skada av fukt eller gnagare under vintern. Vi siktar också på att lägga in någon form av föredrag eller kurs/workshop. Vi träffas på fredagseftermiddagen/-kvällen och förbereder. På lördagen blir det både invintringsarbete och viss experimentell arkeologi (hur lång tid tar det att elda ett stenblock så det spricker?!). På kvällen knytisgille och kanske ett föredrag. På söndagen avslutar vi arbetet med invintringen. Under helgen kanske vi också firar lite extra att det är 25 år sedan det första huset till vikingagården byggdes!
Genomförda aktiviteter 2020:
Lördag 8 feb: Midvinterblot i Österhus
Österhus Vänner håller sitt årliga midvinter-blot i långhuset på Norderön i Storsjön, Östersund. Lekar och spel under dagen och gille på kvällen.
Mer info: www.osterhusvanner.se
Fredag-söndag 6-8 mars 2020: Helgträff, Asaloppet och medlemsmöte
Årets första träff på Årsjö! Helgen inleds med förberedelser och middag på fredagen. På lördagen hålls det fjärde årliga Asaloppet, en historisk skidskyttetävling. Till kvällen blir det knytisgille i långhuset. På söndagen städar vi och har sedan ett medlemsmöte då vi diskuterar vårens och sommarens program.
Fredag-söndag 24-26 april 2020: Vårträff för vikingar på Årsjögård INSTÄLLT
Den trettonde vårträffen innehåller som vanligt gillen, ting, minimarknad, eldshow, lekar, sång och musik med mera.
Mer information kommer framöver via e-post, men anteckna detta datum redan nu!
Intresserade anmäler sig till Richard på richard(a)arsundaviking.se
Söndag 26 april: Städning ca 11-14, årsmöte kl 14 och medlemsmöte kl 15
Vi börjar dagen med städning och gårdsarbete. Kring lunchtid hålls ev. en föreläsning. Därefter håller vi årsmöte kl 14, då vi också bjuder på fika.
Frågor/förslag ska vara inne senast två veckor före mötet!
Efter årsmötet, ca kl 15, har vi medlemsmöte och planerar säsongens aktiviteter.
Lördag-söndag 2-3 maj: Ale vikingamarknad INSTÄLLT
Intresserade mejlar Richard!
Mer info: www.alevikingagard.info
Torsdag-söndag 21-24 maj 2020: Vardagslivs-långhelg på Årsjögård INSTÄLLT
2017 hölls en intressant experimentell träff då vi bodde på vikingagården en långhelg och så långt det gick använde oss av enbart tidstypiska matvaror och matredskap, verktyg, kläder och sovutrustning etc. Mobiler lades bort i fyra dagar och flera använde inte glasögon (dock frivilligt). Se reportage i Gjallarhornet nr 2 2017.
Vi tänker nu upprepa detta arrangemang! Preliminärt samlas vi onsdag eftermiddag/ kväll för förberedelser och börjar sedan med vardagslivs-långhelgen vid lunch på torsdagen och avslutar kring söndag lunch. Träffen blir en blandning av traditionellt gårdsarbete och egna hantverksprojekt.
Intresserade anmäler sig till Richard på richard(a)arsundaviking.se
ÄNDRAT ARRANGEMANG!
Torsdag-fredag 21-22 maj: Arbetsträff
Då vi inte kan genomföra vardagslivs-långhelgen kör vi istället en tvådagars träff där vi fokuserar på vårstädning och gårdsarbete och förbereder sommarsäsongen. Kratta löv, bära/flytta sten, hugga ved, laga staket och grindar mm står på programmet. Vi följer de allmänna reglerna kring covid-19. Vi håller avstånd när vi jobbar och det kommer att finnas handsprit på flera ställen på området. Föreningen bjuder på mat och fika under träffen.
Anmälan sker till både info och Richard!
Fredag-söndag 5-7 juni: Leksands medeltidsmarknad INSTÄLLT
Till 2020 kan det ev. bli så att vi får ett stort område med ingång från 3-4 håll att husera på. I så fall finns möjligheten att bygga ett stort hantverksläger med många tält.
Mejla info-adressen redan nu om du/ni är intresserad av att vara med!
Mer info: www.leksandsmedeltid.se
Fredag-söndag 12-14 juni 2020: Arbetshelg
Vi har en träff för att förbereda inför sommaröppet. Utöver det ligger fokus på att tjära hustak och laga staket.
OBS! ÅRSMÖTE SÖNDAG 14 JUNI
Eftersom vårträffen och årsmötet den 24-26/4 blev inställt siktar vi på att genomföra årsmötet söndag den 14 juni, på vikingagården. Mer information kommer till alla medlemmar via e-post!
Lördag-söndag 27-28 juni: Laxöns medeltidsdagar INSTÄLLT
Mer info: www.tiundaland.nu
Fredag-söndag 3-5 juli: Stallarholmens vikingamarknad INSTÄLLT
Mer info: www.stallarholmensvikingar.se
Måndag-tisdag 6-7 juli: Förberedelser inför sommaröppet
Vi är på gården och förbereder sommaröppet 2020. Alla möjliga sysslor ska genomföras; vedhuggning, göra i ordning kokhuset för matserveringen, fixa alla hantverksstationer, städa och göra husen fina, klippa och kratta gräs mm mm.
Hör av dig till kontoret om du kan vara med och när du i så fall kommer.
Onsdag-söndag 8-12 och 15-19 juli: Sommaröppet på Årsjögård
Även i år har vi sommaröppet med levande vikingagård i två veckor, vecka 28-29, då vi bor på gården och håller öppet för besökare. Det blir i år vissa ändringar pga coronan. Vi kommer inte att ta in besökare i hus, undantaget hallen och inte heller ha prova på-hantverk utan endast demonstrerar. Fokus i år blir mer visa, berätta och uppvisningar. Vi kommer att ha uppvisningar kl 12, 13, 14 och 15 varje dag med bl a sagor, eldslagning, lekar och berättelser om resor och handel eller uppvisning av kläder. Alla uppvisningar sker utomhus.
Vi kommer att ha viss matservering i kokhuset och även prova på bågskytte. Deltagande vikingar delas upp i flera byggnader och tält istället för att alla bor i bostaden. På området kommer att finnas flera stationer med handsprit och tvål.
Öppettiderna är som vanligt onsdagar-söndagar kl 11-16. På eftermiddagarna och kvällarna finns tid för umgänge under säkra former. Gå och bada, sitta ute och hantverka, hålla föredrag etc.
Måndag-fredag 20-24 juli, 27-31 juli och 3-7 augusti: Fortsatt sommaröppet med guider, visningar och lekar!
Vecka 30-32 har vi öppet måndagar-fredagar kl 12-15. Butiken med souvenirer är öppen och uppe på gården finns två vikingar som ska kunna guida runt gård, runstenar, järnframställningsplats och jaktstig, och visa lekar för besökarna.
Arbetet är ideellt, men de som jobbar får förtäring under dagen.
Torsdag-lördag 23-25 juli: Vikingamarknad i Saltvik, Åland INSTÄLLT
Mer info: www.fibula.ax
Lördag-söndag 22-23 augusti 2020: Invigning av stavkyrka på Oklagård INSTÄLLT
Den fantastiska familjen Woxberg på Oklagård utanför Ockelbo ska denna helg inviga en stavkyrka som har byggts med traditionella tekniker för hand under tio år. Fafner blir med och har läger med försäljning, prova på-hantverk och gör uppvisningar. Det blir också andra föreningar och hantverkare, musikuppträdanden, visningar av gården och kyrkan med mera. En superkulturell helg som ni inte får missa!
Lördag-söndag 29-30 augusti: Vikingadagar vid Gamla Uppsala museum INSTÄLLT
Vi har bokats in för att genomföra två aktivitetsdagar vid museet i Gamla Uppsala. Fafner kommer att ha läger med försäljning av varor, prova på-hantverk, visa stridsutrustning, berätta sagor och visa lekar mm. Vi behöver 5-6 personer som kan vara med under helgen eller en av dagarna. Vill du vara med? Kontakta Richard!
Lördag-söndag 29-30 augusti: Arbetshelg på vikingagården
I och med de inställda vikingadagarna i Gamla Uppsala kommer vi istället att ha en träff med fortsatt gårdsarbete. Fokus blir att tjära tak på olika byggnader på vikingagården, och även kratta gräs och sly på Sörbygravfältet, som föreningen vårdar. Anmäl deltagande till Richard och info-adressen.
Lördag-söndag 5-6 september: Höstmarknad på Gunnes Gård INSTÄLLT
Mer info: https://upplandsvasby.se/gunnes-gard/pa-gang/vikingatida-hostmarknad.html
Fredag-söndag 11-13 september 2020: Nordisk brickvävningskonferens på länsmuseet i Gävle INSTÄLLT
Denna helg arrangerar Fafner tillsammans med Spångmurs och Länsmuseet Gävleborg en konferens där det planeras för deltagare från samtliga fem nordiska länder som ska stråla samman och hålla kurser och utbyta idéer och erfarenheter. Ett måste för alla brickvävningsintresserade!
Mer info: www.spangmurs.se/NB2020.htm
Onsdag 11 september: Fackelkväll vid Anundshög INSTÄLLT
Vi deltar återigen i den årliga fackelkvällen vid Anundshög utanför Västerås, Sveriges största gravhög. Vi kommer att visa eldslagning och lekar, delta i teaterspel och låta besökare prova stridsutrustning.
Fredag-söndag 18-20 sep: Höstträff för vikingar
Vi har tagit beslut om att genomföra årets höstträff med en del restriktioner pga corona-pandemin. Detta gäller:
Alla medlemmar får en inbjudan via föreningens e-postutskick.
Fredag-söndag 30 oktober – 1 november: Invintring
Årets sista träff på Årsjö! Alla medlemmar hjälps åt att invintra gården genom att städa och ta bort fällar, textilier, näverkontar och annat som tar skada av fukt eller gnagare under vintern. Vi siktar också på att lägga in någon form av föredrag eller kurs/workshop. Mer info kommer via föreningsmejlen.
Genomförda aktiviteter 2019:
Fredag-söndag 1-3 mars 2019: Helgträff, Asaloppet och medlemsmöte
Årets första träff på Årsjö! Helgen inleds med förberedelser och middag på fredagen. På lördagen hålls det tredje årliga Asaloppet, en historisk skidskyttetävling. Till kvällen blir det knytisgille i långhuset. På söndagen städar vi och har sedan ett medlemsmöte då vi diskuterar vårens och sommarens program.
Mer info får ni från richard(a)arsundaviking.se
Torsdag-söndag 18-21 april: Vårträff för vikingar på Årsjögård
Denna helg är det dags för den tolfte vårträffen och denna gång blir den lite annorlunda. Dels äger den rum under påskhelgen, dels fyller Fafner som förening 25 år lördag den 20 april, vilket vi såklart kommer att fira!
Eftersom detta är påskhelgen med extra många lediga dagar drar vi igång redan på torsdagen för de som vill och kan! Vi kommer då att förbereda allt och hålla gille under kvällen.
På dagtid fredagen blir det marknad, lekar, umgänge och annat kul. Till kvällen planerar vi att ha eldshow med efterföljande frivilligt blot. Under lördagen blir det fortsatt marknad och umgänge mm och därtill visning av gården samt ting.
Utöver allt detta finns några små överraskningar också inplanerade… Vi hoppas och tror på en fantastisk långhelg på Årsjö!
Anmäl dig till Richard (richard(a)arsundaviking.se) och berätta om en sovplats ska bokas eller om något ska lånas! Ta med egen mat och dryck, vikingakläder, matredskap, instrument, eventuellt hantverk att sälja mm.
Söndag 21 april: Städning från kl 11, föreläsning 12 (prel), årsmöte kl 14 och medlemsmöte kl 15
Vi börjar dagen med städning och gårdsarbete. Ca kl 12 siktar vi på att ha någon form av föreläsning. Därefter håller vi årsmöte kl 14, då vi också bjuder på något att äta. Frågor/förslag ska vara inne senast två veckor före mötet!
Efter årsmötet, ca kl 15, planerar vi säsongens aktiviteter tillsammans.
Lör-sön 4-5 maj: Ale Vikingamarknad
Denna helg hålls en marknad i Ale utanför Göteborg och det är denna som brukar sparka igång marknadssäsongen. Den som är intresserad av att delta kontaktar Richard!
Mer info: http://alevikingagard.info/
Torsdag-söndag 30 maj – 2 juni: Leksands medeltidsmarknad
Stor, trevlig och välbesökt marknad som Fafner varit med på i många år nu. Vi packar bussen och åker iväg onsdag eftermiddag eller torsdag morgon för att bygga upp lägret.
Mer info: http://leksandsmedeltid.se/
Fredag-lördag 14-15 juni: Sandvikendagarna
Det är stadsfest och marknad i Sandviken och ett bra tillfälle för Fafner att vara med och marknadsföra sommaröppet! Vi kommer att ha ett enklare läger med lite försäljning och kanske demonstrera hantverk, men lägga mest fokus på att berätta om föreningen, vikingagården och sommaröppet.
Lördag-söndag 28-29 juni: Arbetshelg på vikingagården
Vi träffas och gör en massa gårdsarbete och börjar förbereda sommaröppet.
Anmäl deltagande till Richard; richard(a)arsundaviking.se.
Tisdag 2 juli: Förberedelser inför sommaröppet
Vi är på gården hela dagen och förbereder sommaröppet. Alla möjliga sysslor ska genomföras; vedhuggning, göra i ordning kokhuset för matserveringen, fixa alla hantverksstationer, städa och göra husen fina, klippa och kratta gräs mm mm.
Hör av dig till kontoret om du kan vara med och när du i så fall kommer.
Onsdag-söndag 3-7 och 10-14 juli: Sommaröppet på Årsjögård
Även i år har vi sommaröppet med levande vikingagård i två veckor, vecka 27-28, då vi bor på gården och håller öppet för besökare. Det blir i vanlig ordning hantverk, matservering, lekar, guidning, sagor mm! Öppettiderna är som vanligt onsdagar-söndagar kl 11-16. På eftermiddagarna och kvällarna finns tid att gå och bada, hantverka, träna stridstekniker och hålla föreläsningar mm.
Söndag 13-14 juli: Minimarknad
Vi avslutar levade vikingagård-perioden med en tvådagars minimarknad på Årsjö. Vi uppmanar alla hantverkande medlemmar att vara med och sälja sina varor och kommer också att bjuda in en del vikingavänner från andra grupper.
Måndag-fredag 15-19 juli, 22-26 juli och 29 juli-2 augusti: Fortsatt sommaröppet med guider, hantverk och lekar!
Vecka 29-31 har vi öppet måndagar-fredagar kl 12-15. Butiken med souvenirer är öppen och uppe på gården finns två vikingar som ska kunna guida, gjuta smycken, baka bröd och visa lekar för besökarna.
Här timanställs de vikingar som jobbar på gården – mejla info-adressen om du är intresserad av att jobba!!!
(Det kan möjligen bli en förlängning och öppet även vecka 32 om vi har vikingar som kan jobba och om det kommer många besökare)
Torsdag-lördag 25-27 juli: Vikingamarknad i Saltvik, Åland
Som vanligt åker vi till den fina tredagarsmarknaden i Saltvik, ett evenemang som brukar locka 10-20 Fafner-vikingar. Vi kommer att åka över från Grisslehamn på onsdagen och hem igen på söndagen.
Mer info här: http://fibula.ax/vikingamarknad/
Onsdag 11 september: Fackelkväll vid Anundshög
Vi deltar återigen i den årliga fackelkvällen vid Anundshög utanför Västerås, Sveriges största gravhög. Vi kommer att visa eldslagning och lekar, delta i teaterspel och låta besökare prova stridsutrustning.
Fre-sön 20-22 sep: Höstträff för vikingar
För fjortonde gången arrangerar vi en höstträff för alla vikingagrupper som vill vara med. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gille mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för gille. Huvuddagen är på lördagen och på söndagen arrangerar vi någon form av utflykt eller föreläsning.
Fredag-söndag 1-3 november: Invintring och nätverksträff!
Årets sista helgträff på Årsjö, då vi gör i ordning gården inför vintern. Denna gång har vi samtidigt också en nätverksträff med deltagare från andra forntidsanläggningar i Sverige.
Programmet börjar fredag eftermiddag/kväll med förberedelser och sedan middag följt av kvällsmys i bostaden i långhuset.
På lördagen blir det en blandning av workshops och föredrag. Bl a ska vi få ett föredrag om historiska byggnadstekniker och eventuellt också något praktiskt prova på-moment ihop med det. Det är också tänkt att vi ska testa olika sätt att bygga upp eldar. På kvällen blir det stort gille för Fafner-medlemmar och gästande fornby-människor.
På söndagen avslutas helgen med ett nätverksmöte på förmiddagen. Efter lunch hjälps alla medlemmar sedan åt att invintra gården genom att städa och ta bort fällar, textilier, näverkontar och annat som tar skada av fukt eller gnagare under vintern.
Anmälan görs till Richard på richard(a)arsundaviking.se!
Söndag 8 december: Julmarknad på Länsmuseet i Gävle kl 11-17
Vi åker till länsmuseet i Gävle och deltar i deras årliga marknad som brukar locka många besökare. Vi behöver åtminstone 2-3 personer som kan tänka sig att vara med och hjälpa till att sälja (vi står inomhus). Ju fler som deltar, ju mer tid får man att kolla in övrigt som säljs, och museets utställningar.
Mer info: http://lansmuseetgavleborg.se/Events/6773/Lansmuseets-Julmarknad
Anmälan görs till Richard på adressen ovan.
Söndag 15 december kl 11-17: Julmarknad i Högbo bruk
Vi kommer även i år att delta i den stora och mysiga julmarknaden i Högbo norr om Sandviken. Som vanligt söker vi Fafner-vikingar som vill vara med i vårt vinterläger och sälja varor och marknadsföra föreningen och vikingagården. Lägret är utomhus.
Mer info: https://www.hogbobruk.se/bruket/detta-hander-pa-bruket/nyheter/2019-09-30-hogbo-julmarknad-15-12.html
Anmäl dig till info-adressen överst på sidan!
Genomförda aktiviteter 2018:
Lördag 3 mars: Asaloppet på Årsjö!
Även detta år har vi den stora äran att arrangera den gamla vikingatävlingen Asaloppet, som annars hålls i trakterna kring Stockholm/Nynäshamn. Under lördagen kommer det att bli tävling i historiskt skidskytte och vi ska också prova på att åka isläggar. På kvällen blir det knytisgille i långhuset och övernattning där för dem som vill.
På söndagen plockar vi ihop allt och håller också ett medlemsmöte innan vi skiljs åt.
Mer info får ni från richard(a)arsundaviking.se
Fredag-söndag 20-22 april: Vårträff för vikingar på Årsjögård
Denna helg är det dags för den elfte vårträffen. Det blir i vanlig ordning en helg fylld med gillen, minimarknad, ting, eldshow, lekar, sång och musik. Vi träffas under fredagen och förbereder allt och håller gille på kvällen. På lördagen blir det bl a visning av gården, lekar, minimarknad, ting och stort kvällsgille.
Anmäl dig till Richard och berätta om en sovplats ska bokas eller om något ska lånas! Ta med egen mat och dryck, vikingakläder, matredskap, instrument, eventuellt hantverk att sälja mm.
Torsdag-fredag 10-11 maj: Arbetslånghelg
Vi har några helgträffar varje år då vi gör arbete på gården. Denna gång utnyttjar vi den röda dagen på torsdagen och klämdagen på fredagen för att kunna vara på gården lite längre och hinna göra mer saker! Vi planerar att bygga klart gårdens nya lada och kanske också förbereda nästa husbygge. Därutöver kan det bli jobb som t ex att laga staket, tjära tak och tunnor, kratta löv, elda skräp osv.
Fredag-söndag 1-3 juni: Leksands medeltidsmarknad
Marknaden har bytt helg och har nya arrangörer, men vi deltar i vanlig ordning! Fafner kommer att ha ett stort läger vid entrén med försäljning, demonstrationer av hantverk och en lekuppvisning varje dag!
Fredag-onsdag 1-6 juni: Vikingatida liv på Årsjögård – ”vardagslivs-långhelg” INSTÄLLT PGA DELTAGANDE I LEKSAND
Vi upprepar förra årets lyckade långhelg där vi bor på vikingagården och ägnar oss åt vardagligt vikingatida arbete. Matlagning med varor från visthuset, bygge av bakugn, eldslagning med eldstål och fnöske, sömnad av kläder och skor osv – en träff där vi försöker få en känsla av hur det var att leva på en gård för tusen år sedan.
Lördag 16 juni: Arbetsdag på vikingagården
Vi träffas på gården ca kl 10-18 och ägnar dagen åt att tömma och börja riva gårdens gamla lada. Föreningen bjuder på lunch. Några övernattar och ägnar kvällen åt att packa bussen till söndagen.
Anmäl dig till richard(a)arsundaviking.se
Söndag 17 juni: Deltagande i Fallens Dag i Älvkarleby
Fafner deltar i Fallens Dag, som brukar ha ca 10 000 besökare! Vi bygger ett läger vid marknadsplatsen där vi säljer lite varor, visar hantverk och framförallt marknadsför sommaröppet på vikingagården.
Anmäl dig till richard(a)arsundaviking.se
Tisdag 10 juli: Förberedelser inför sommaröppet
Vi är på gården hela dagen och förbereder sommaröppet. Alla möjliga sysslor ska genomföras; vedhuggning, göra i ordning kokhuset för matserveringen, fixa alla hantverksstationer, städa och göra husen fina, klippa och kratta gräs mm mm.
Hör av dig till kontoret om du kan vara med och när du i så fall kommer.
Onsdag-söndag 11-15 och 18-22 juli: Sommaröppet på Årsjögård
Även i år har vi sommaröppet med levande vikingagård i två veckor, v 28-29, då vi bor på gården och håller öppet för besökare. Det blir i vanlig ordning hantverk, matservering, lekar, guidning, sagor mm! Öppettiderna är som vanligt onsdagar-söndagar kl 11-16. På eftermiddagarna och kvällarna finns tid att gå och bada, hantverka, träna stridstekniker och hålla föreläsningar mm.
Måndag-fredag 30 juli-17 augusti: Fortsatt sommaröppet med guider, hantverk och lekar!
Vecka 31-33 har vi öppet måndagar-fredagar kl 12-15. Butiken med souvenirer är öppen och uppe på gården finns två vikingar som ska kunna guida, gjuta smycken, baka bröd och visa lekar för besökarna.
Här timanställs de vikingar som jobbar på gården – mejla info om du är intresserad av att jobba!
Lördag 25 augusti: Vikingadag utanför Västerås
Föreningen är bokad att genomföra en vikingadag i Bjurhovda mellan Västerås och Anundshög. Kl 15-18 har vi ett läger med prova på-hantverk, försäljning och gör också lekuppvisning och sagoberättande.
Anmäl dig till richard(a)arsundaviking.se
Söndag 26 augusti: Vikingadag vid Gamla Uppsala museum
Vi gör ännu en vikingadag med samma upplägg som dagen innan i Bjurhovda. Tider är preliminärt kl 11-17. Även här anmäler du intresse till Richard!
Onsdag 12 september: Fackelkväll vid Anundshög
Vi åker återigen ner till Sveriges största gravhög, Anundshög, utanför Västerås och deltar i den trevliga fackelkvällen som ordnas varje år. Föreningen visar upp lekar, eldslagning, stridsutrustning och deltar i skådespel. Anmäl dig till Richard om du vill vara med!
Fre-sön 21-23 sep: Höstträff för vikingar
För trettonde gången arrangerar vi en höstträff för alla vikingagrupper som vill vara med. Vi hantverkar, byter varor, umgås, leker, håller ting och gille mm. Vi träffas redan på fredagseftermiddagen-/kvällen för gille. Huvuddagen är på lördagen och på söndagen arrangerar vi någon form av utflykt eller föreläsning.
Fredag-söndag 12-14 oktober: Arbetshelg med takrivningsfest!
Vi har lagt in en extra arbetshelg i oktober för att riva gårdens gamla lada och få annat gårdsarbete gjort innan vintern. Kom och se när ladan faller, och fira sedan takrivningsfest i långhuset under lördagskvällen. Föreningen står för mat under helgen, undantaget lördagskvällen då vi har knytisgille.
Anmälan görs till richard(a)arsundaviking.se
Fredag-söndag 2-4 november: Invintring
Årets sista helgträff på Årsjö, då vi gör i ordning gården inför vintern och städar och tar bort sådant som inte kan vara kvar i husen över vintern. I och med att vi förhoppningsvis får mycket gårdsarbete gjort på träffen i oktober är tanken att vi ska kunna ägna oss åt saker som kursverksamhet och/eller föreläsningar. Kanske lära ut hur man syr skor och kläder och kanske lyssna på någon medlem som gör ett föredrag om ”sitt” specialområde.
Söndag 16 december kl 11-17: Julmarknad i Högbo bruk
Vi planerar även i år att delta i den stora och mysiga julmarknaden i Högbo norr om Sandviken. Som vanligt söker vi Fafner-vikingar som vill vara med i vårt vinterläger och sälja varor och marknadsföra föreningen och vikingagården. Anmäl dig till info-adressen enligt ovan.
Genomförda aktiviteter 2017:
Lördag 11 februari 2017: Midvinterblot i Österhus
Österhus Vänner i Östersund håller sitt årliga midvinterblot i långhuset på Norderön i Storsjön. Mycket lekar och spel under dagen och stort gille på kvällen. Kostnad är 100 kr och då ingår mat på gillet.
Info/anmälan: anmalanosterhus@gmail.com.
Lördag 25 februari: Asaloppet
Asaloppet är en tävling på träskidor som i många år har arrangerats vid långhuset i Körunda utanför Nynäshamn. Många gånger har det varit brist på snö, varför loppet snarare har fått heta Kasaloppet eller Hasaloppet! Arrangemanget ska nu hållas lite mer norrut, i Årsunda, där vi hoppas på snö!
Det här är en helgträff. Helgen inleds med förberedelser och gemensam middag på fredagen och sedan tävlas det för fullt på lördagen med skidor och båge. Eventuellt kan det också bli prov på att åka på isläggar (skridskor av ben). Till kvällen hålls knytisgille i långhuset. På söndagen plockar vi ihop allt och har även ett medlemsmöte efter lunch och diskuterar vårens och sommarens program.
Anmälan görs till Richard.
Lördag 25 mars: Arbetsdag på Årsjögård
Vi träffas några timmar mitt på dagen, ca kl 11-17/18 och gör lite insatser på gården. Städar, lagar trasiga saker osv. Föreningen bjuder på mat/fika!
Fredag-söndag 21-23 april 2017: Vårträff för vikingar på Årsjögård
Denna helg är det dags för den tionde vårträffen. Det blir i vanlig ordning en helg fylld med gillen, minimarknad, ting, eldshow, lekar, sång och musik. Vi träffas under fredagen och förbereder allt och håller gille på kvällen. På lördagen blir det bl a visning av gården, lekar, minimarknad, ting och stort kvällsgille.
Anmäl dig till Richard och berätta om en sovplats ska bokas eller om något ska lånas! Ta med egen mat och dryck, vikingakläder, matredskap, instrument, eventuellt hantverk att sälja mm.
Söndag 23 april: Städning från kl 11, föreläsning 12 (prel), årsmöte kl 14 och medlemsmöte kl 15
Vi börjar dagen med städning och gårdsarbete. Ca kl 12 siktar vi på att ha någon form av föreläsning. Därefter håller vi årsmöte kl 14, då vi också bjuder på något att äta. Frågor/förslag ska vara inne senast två veckor före mötet!
Efter årsmötet, ca kl 15, planerar vi säsongens aktiviteter tillsammans.
Lör-sön 6-7 maj: Ale Vikingamarknad
Denna helg hålls en marknad i Ale utanför Göteborg och det är denna som brukar sparka igång marknadssäsongen. Den som är intresserad av att delta kontaktar Richard!
Lördag 13 maj: Vikingadag i Bollnäs kl 12-16
Denna dag kommer Fafner att göra ett samarrangemang med Bollnäs vikingalag, Länsmuseet Gävleborg samt Bollnäs museum. Utanför museet och biblioteket i Bollnäs ligger Onbacken, en kulle på vilken det finns två husgrunder/terrasser samt nio gravar från 100-500-talen. Vi ska ha prova på-hantverk, lekuppvisning, sagoberättande och försäljning av varor. För detta kommer Fafner (och bollnäsvikingarna i Orbaradh) att få ett arvode som kan användas till inköp.
Anmälan görs till Richard.
Söndag 14 maj: Vikingadag i Gamla Uppsala kl 10-16
Dagen efter Bollnäs drar vi vidare och gör ett liknande program vid museet och högarna i Gamla Uppsala. Vi bygger läger från kl 9 och säljer sedan varor, visar olika hantverk och lekar, berättar sagor och informerar om sommaröppet på Årsjögård.
Anmälan görs till Richard.
Torsdag-söndag 25-28 maj: Leksands medeltidsmarknad
Stor, trevlig och välbesökt marknad som Fafner varit med på i många år nu. Vi packar bussen och åker iväg onsdag eftermiddag eller torsdag morgon för att bygga upp lägret.
Fredag-tisdag 2-6 juni: Vikingatida liv på Årsjögård
Det har talats ett tag om att bo på gården lite längre än en helg och fokusera på det vanliga dagliga livet. På sommaröppet blir det ju mycket jobb med moderna besökare och under vår- och höstträffarna mest umgänge, lekar och gillen.
På denna träff ska vi försöka få en känsla för hur det var att leva på vikingatiden med de dagliga sysslor som skulle göras. Matlagning, inhägnader, ljuskällor och annat. Det blir en blandning av gårdsarbete och egna projekt.
Skriv in ditt deltagande här: http://doodle.com/poll/nx8ab8rehdtfk3c8
Skicka också ett mejl till info samt Richard där du meddelar ditt deltagande.
Lördag 17 juni kl 11-16: Vikingadag i Högbo bruk, Sandviken
Ännu en vikingadag där föreningen drar ut och bygger läger, säljer varor, visar lekar och hantverk, berättar sagor och marknadsför sommaröppet!
Söndag 18 juni kl 11-17: Vikingadag i Gamla Uppsala
Vi återvänder en andra gång och gör en till vikingadag vid museet och gravhögarna i Gamla Uppsala med samma upplägg som första gången.
Anmälan görs till Richard.
Tisdag 11 juli: Förberedelser inför sommaröppet
Vi är på gården hela dagen och förbereder sommaröppet. Alla möjliga sysslor ska genomföras; vedhuggning, göra i ordning kokhuset för matserveringen, fixa alla hantverksstationer, städa och göra husen fina, klippa och kratta gräs mm mm.
Hör av dig till kontoret om du kan vara med och när du i så fall kommer.
Onsdag-söndag 12-16 och 19-23 juli: Sommaröppet på Årsjögård
Även i år har vi sommaröppet med levande vikingagård i två veckor, v 28-29, då vi bor på gården och håller öppet för besökare. Det blir i vanlig ordning hantverk, matservering, lekar, guidning, sagor mm! Öppettiderna är som vanligt onsdagar-söndagar kl 11-16. På eftermiddagarna och kvällarna finns tid att gå och bada, hantverka, träna stridstekniker och hålla föreläsningar mm.
Anmäl ditt deltagande här: http://doodle.com/poll/xmmxr8rb2hcvby2n
Måndag 17 juli: Utflykt till Västerås
Efter första sommaröppetveckan planerar vi att på vår lediga dag göra en utflykt till Västerås där vi besöker Badelunda och Anundshög och Västmanlands läns museum. Mer info kommer!
Lördag 22 juli: Medlemsgille
Som traditionen bjuder träffas vi den sista sommaröppetkvällen då Fafner bjuder alla som har jobbat ideellt under de två sommarveckorna på ett stort tackgille/gästabud. Vi äter middag som vi själva hjälps åt att tillaga i olika matlag.
Medlemmar som inte varit med och jobbat är givetvis också välkomna på gillet och betalar då självkostnadspris för maten.
Söndag 22-23 juli: Minimarknad
Vi avslutar levade vikingagård-perioden med en tvådagars minimarknad på Årsjö. Vi uppmanar alla hantverkande medlemmar att vara med och sälja sina varor och kommer också att bjuda in en del vikingavänner från andra grupper.
Torsdag 25 juli: Vikingadag på Sollerön
Vi är inbjudna att delta på denna vikingadag på Sollerön utanför Mora där vi kan hantverka, sälja varor och marknadsföra Fafner.
Måndag-fredag 24-28 juli och 31 juli-4 aug: Guidningsöppet
Efter de två veckorna med levande vikingagård har vi öppet i två veckor till, måndagar-fredagar v 30-31 kl 12-15. Vi har då öppet i butiken och en eller två vikingar uppe på gården som ska guida vid husen och runstenarna men också kunna demonstrera och låta besökarna prova på något hantverk samt visa lite lekar och gärna också kunna berätta en saga.
Torsdag-lördag 27-29 juli: Vikingamarknad i Saltvik, Åland
Som vanligt åker vi till den fina tredagarsmarknaden i Saltvik, ett evenemang som brukar locka ca 20-30 Fafner-vikingar. Vi kommer att åka över från Grisslehamn på onsdagen och hem igen på söndagen.
Fredag-söndag 25-27 augusti: Arbetshelg
I år har gården inte öppet under Årsundadagen på lördagen. Vi har istället en arbetshelg och jobbar framförallt med den nya ladan samt staket och grindar. Lördag kväll blir det knytisgille. Vi har så långt det är möjligt vikingakläder på oss och håller husen öppna då det kan tänkas att det kommer besökare.
Lördag-söndag 2-3 september: Höstmarknad på Gunnes Gård
Anmäl dig till kontoret om du är intresserad av att vara med!
Onsdag 13 september: Fackelkväll vid Anundshög
Vi åker ner till Sveriges största gravhög, Anundshög, utanför Västerås och deltar i den trevliga fackelkvällen som ordnas varje år. Föreningen visar upp lekar, eldslagning, stridsutrustning och deltar i skådespel. Anmäl dig till Richard om du vill vara med!
Fredag-söndag 22-24 september: Höstblot
Vi ordnar det tolfte höstblotet på Årsjögård! Som vanligt träffas Fafner och vikingar från andra föreningar och har trevligt. Vi kommer som vanligt att ha gillen fredag och lördag kväll, minimarknad under lördagen liksom ting och lekar. På lördagskvällen blir det eldshow.
Förra året kom 150 vikingar och det var på vippen att alla fick plats i och omkring långhuset under lördagens gille.
Fredag-söndag 10-12 november: Invintringshelg
Som vanligt har vi en avslutningshelg i november då vi har årets sista gille och övernattning i långhuset. Vi invintrar gården, städar, plockar bort fällar, tyger och annat som inte kan vara kvar i husen över vintern. Huvudsyssla för denna helg utöver själva invintringen är att bygga klart gårdens nya lada, men vi kommer också att göra en hel del annat gårdsarbete. Förhoppningsvis finns också tid för någon föreläsning eller lite kursaktivitet. På söndagen håller vi ett medlemsmöte och diskuterar vinterns och vårens aktiviteter. Eventuellt tränar vi också lite stridstekniker. Anmälan görs till Richard!
Söndag 17 december: Högbo julmarknad
Vi deltar återigen i den stora och gemytliga julmarknaden i Högbo bruk norr om Sandviken som pågår kl 11-17. Var gärna med i lägret och sköt försäljning, prata med besökare, marknadsför vår förening och vikingagård samt kolla in marknaden!
Lördag 27 januari 2018: Midvinterblot i Österhus
Österhus Vänner håller midvinterträff i sitt långhus på Norderön i Storsjön, Jämtland:
Anmälan/info: anmalanosterhus(a)gmail.com