Projektet Årsunda Viking startades ursprungligen av Sandvikens kommun 1993 som en arbetsmarknadsåtgärd för att skapa jobb på orten. Anledningen till att man valde just vikingatemat är den höga andelen fornlämningar från vikingatiden och övriga järnåldern.
Här kan du läsa mer om Årsundas fornlämningar.
Projektet skulle bygga på tre delar, som väl kompletterade varandra:
Med målet att skapa en hållbar turistanläggning med vikingatiden som tema, genomfördes ett EU-projekt i Sandviken kommuns regi. En utställning byggdes upp i en gammal affärslokal mitt i Årsunda innan planer för ett riktigt museum drogs upp. Dessa blev verklighet sommaren 1998, då vikingamuseet invigdes.
1996 började vikingagården byggas på Brudberget i Årsunda. Idag omfattar den bland annat långhus, smedja, kokhus, visthus, fähus, förråd, kultplats, runstenar och ett område för lek och spel.
I slutet av 2000 ville kommunen avveckla sitt engagemang i Årsunda Viking. Detta ledde tyvärr till att vikingamuseet lades ner i juni 2003. Läs mer om museet och se bilder från utställningen här.
Efter många turer kring vikingagården tog den ideella Vikingaföreningen Fafner i juli 2003 tog över ansvaret för driften. Anläggningen ägs fortfarande av Sandvikens kommun.
Sedan föreningen tog över har det genomförts flera projekt, bland annat konstprojekt med utsmyckningar på gården och en hantverksmarknad. Under de senaste åren har det också jobbats mycket med tillgänglighet och handikappanpassning.
Vårt mål är att fortsätta utveckla verksamheten på bästa sätt och ha ett levande arkeologiskt friluftsmuseum där besökare ska kunna uppleva forntiden med alla sinnen, där vi värnar om miljö, traditioner och gamla tekniker och bidrar till att sätta Årsunda och Gästrikland på kartan!